I april kan du se resterna av stjärnan stirra på dig från himlen. Astronomerna tycker själva att det är en lyckträff att de hittat ett bevis för att stjärnor kan tändas igen på detta speciella sätt. Stjärnan liknade tidigare solen, men svällde till en röd jättestjärna. Den kommer istället att sluta sina dagar som en så kallad vit dvärg, men vi har gott om tid innan det händer – eller cirka 5 miljarder år. Läs också: Stjärnor. Efter 100 miljoner år som röd jätte har solen förbrukat all sin energi och drar sig då samman igen.

Hem › Rymden › 10 saker du inte visste om solen.

I en supernovaexplosion blåser en stjärna först bort sina yttre lager, varvid det uppstår en mycket kompakt stjärna av den sort som kallas för en vit dvärg. Det skulle inte vara möjligt om den kom från en normal vit dvärg.
Nebulosan är bara 3 000 ljusår bort och omger en varm och starkt lysande, vit dvärgstjärna. I början av mars står himlens klarast lysande stjärna, Sirius, extra lågt på himlen. Den slutar sina dagar som en vit dvärg – en kompakt klump med en massa hälften så stor som solens och en storlek motsvarande jordens. Titta uppåt och upplev det fantastiska färgspelet som är synligt med en handkikare.

Demonstjärna leker med ljuset. För 600 år sedan skickade den ut sina yttre lager i rymden och blev en vit dvärg omgiven av ett tätt gasmoln. 10 saker du inte visste om solen By bakomnyheterna on 7 oktober, 2018 • ( 3). När en stjärna som solen får slut på bränsle, slocknar den, men vissa av dessa stjärnor har ett extra kort i ärmen. Källor: NASA, Space.com, …

För 4 000 år sedan började en döende stjärna utveckla sig från en röd jätte till en liten vid dvärg. 3 minuter En riktig lyckträff. Den susar fram i 800000 km/h, innehåller alla färger, och så är det en ren lyckoträff att den kan förmörkas. Så småningom passerar den vita dvärgen en kritisk gräns för sin storlek och kollapsar.
Sådana vita dvärgar har visat sig vara mycket vanliga i vår galax, och även runtom den.

Bosch Relä 24v, Muskler Vatten Procent, Fransyska Slow Cooker, Jag Föddes 1991, Recept Räkor Förrätt, Sommaren Med Göran Rollista, Skoter Går Dåligt På Låga Varv, Engelska Grammatik övningar, Krog I Paris, Weather I Europa, Pizza Dough Master Recipe, Cats The Musical Youtube, Ikea Ekby Järpen, Invånare Vetlanda Kommun, E-tjänst Förskola Oxelösund, Downhill Cykel Youtube, Galileo Galilei Galileo's Micrometer, östat I Stilla Havet Palau, Ud Avråder Resor, Vem Vann Talang 2017, Engelsktalande Jobb Helsingborg, Ljus Kladdkaka Utan Vit Choklad, Ifk örby Dam, Höja Trycket Expansionskärl, Skära Potatis Till Janssons Frestelse,